Kdo se zajímá o dění na poli japonštiny, tak určitě zná soutež v japonském přednesu BENRON TAIKAI. Pro koho je to novinka, tak stručně představme, že se jedná o každoroční příležitost předvést ovoce svého studia před fandícím publikem a vyhrát zajímavé ceny, včetně letenky do Japonska! Zpáteční samozřejmě:).

Letošní, už 42. ročník v sobotu 14. dubna znovu nabídl přehlídku poutavých proslovů na nejrůznější témata, od medúz přes japonské chrámy až po historky o úskalích mezikulturní komunikace. A to opět ve třech kategoriích: začátečníci, středně pokročilí a pokročilí.

S radostí můžeme prohlásit, že pro naši školu byl tento rok obzvlášť vydařený. V kategorii začátečníků obsadila třetí místo Alžběta Švarcová, vítezem v této kategorii je Pham Minh Duc a děkujeme za reprezentaci i Matthew Duprazovi. V kategorii středně pokročilí gratulujeme k vítězství a cestě do Japonska Marii Machytkové, studentce UK, která začínala s japonštinou u nás a na výuku japonštiny dochází dosud. Soutežit se dá i v psaném projevu, na druhém místě v začátečnících máme loňskou vítězku mluveného projevu, slečnu Phung My Linh.

A co taková soutež obnáší? V kategorii začátečníků musí účastník mluvit 2 minuty, ve vyšších potom 4 minuty. Zeptali jsme, jak přípravy probíhaly a není se tolik čeho bát: "Abych pravdu řekl, moc jsem se nepřipravoval..." řekl se smíchem Minh Duc. "Text jsem napsal docela pozdě."

Téma si každý soutežící vybírá sám pokud jde o mluvený projev. Ve slohové části souteže se téma zadává předem pro všechny stejné. Letošní zadání znělo "Co je důležitější, peníze, nebo čas?". Jak se s tím poprat nám vysvětlila My Linh: "Nejdřív jsem si řekla, že je to velmi složité téma, dost filozofické. Pomohlo mi si to pro sebe zjednodušit."

A co na zástupce z řad našich studentů udělalo tento rok největší dojem a co se jim líbilo?
"Moc mě bavilo poslouchat ostatní soutežící. Hlavně protože v začátečnících oproti minulému roku byli na mnohem vyšší úrovni. A také mě bavilo snažit se porozumět soutěžícím z vyšší úrovně." Řekl Minh Duc. My Linh souhlasila a dodala "Byla jsem překvapená, jak se letos úroveň zvedla."

Soutež tedy rozhodně stojí za návštěvu nejen díky vysoké úrovní, ale i díky Japonskem prodchnuté atmosféře a podporujícím reakcím z řad poroty i publika.
Takže všem statečným děkujeme. A budeme se těšit opět za rok.

Na záznam z celé akce se můžete podívat zde: